Factory Fog Light Switch

calgecko

Badlands
Well-Known Member
First Name
Mark
Joined
Jul 21, 2020
Messages
749
Reaction score
2,260
Location
Sacramento, CA
Website
www.instagram.com
Vehicle(s)
2021 Chevy ZR2 Bison V6
Bronco
Badlands
Vehicle Showcase
3
Clubs
 
It’s right under the tow hooks of the modular bumper. Should be included on High package as well

The harness is capped off with an empty socket plug. You can use this empty plug to make your own pigtail harness

7CE767BE-5DF3-4959-98E5-FBB1A83720C2.jpeg
I'm starting to do some homework on lighting options for the HD Modular bumper I've ordered with my BadSquatch, and found this thread... so, if I've got the Luxe package on my Bronco - this will be pre-wired for fog lights? is there a foglight switch that it's already wired to, or is it wired to the aux switches?
Advertisement

 

D2dhanover

Badlands
Well-Known Member
Joined
Feb 7, 2021
Messages
617
Reaction score
1,334
Location
Kansas City
Vehicle(s)
2021 F-150
Bronco
Badlands
I'm starting to do some homework on lighting options for the HD Modular bumper I've ordered with my BadSquatch, and found this thread... so, if I've got the Luxe package on my Bronco - this will be pre-wired for fog lights? is there a foglight switch that it's already wired to, or is it wired to the aux switches?
If you have High package or above you should have that connector. I cannot say with certainty that it will still be there on 2022 but I doubt they would delete it. The wiring is spliced into the harness used for the front parking sensors so if you have parking sensors you should have fog lights. And with the arrival of the Capable Bumper, it might be even more common to see on all packages but again that isn't confirmed.

The factory wiring is tied in at the BCM. The BCM receives a demand to turn on/off fog lights via the headlight switch. To get these to work you need the headlight switch with the fog light button (part numbers have been provided in this thread) and you have to enable them in the vehicles software via FORScan. Information on that is provided as well in this thread.
 

Alfie623

Badlands
Well-Known Member
First Name
Alfie
Joined
Mar 10, 2020
Messages
71
Reaction score
149
Location
Newburgh, NY
Vehicle(s)
1983 Bronco
Bronco
Badlands
Here’s some feedback I can offer and if anyone can shed light on my questions it would be great.

I ordered and received my switch today and it took all of 3 minutes to swap it out. I also enabled all of the settings in FORscan according the spreadsheet. I don’t have lights yet (or connectors) so I can check it just yet. I’ll have connectors on Monday so perhaps I can check it next week.

In the mean time, can anyone confirm if the fog light symbol on the switch lights up when it’s functioning? It doesn’t appear like it should but other Fords I’ve had have this feature. Also, does anyone know if the symbol on the dash functions without a load from lights being installed? I didn’t get the symbol on the dash even after changing the IPS module.

Last question, the proper FORScan setting for the switch is “hardwired” correct? I don’t know what the “LIN” option refers to.
 

calgecko

Badlands
Well-Known Member
First Name
Mark
Joined
Jul 21, 2020
Messages
749
Reaction score
2,260
Location
Sacramento, CA
Website
www.instagram.com
Vehicle(s)
2021 Chevy ZR2 Bison V6
Bronco
Badlands
Vehicle Showcase
3
Clubs
 
I just finished reading through all 16 pages of this thread - and have to commend you guys for your ingenuity, curiosity and sleuthing! I LOVE the idea of being able to get a switch with front and rear fog lights so I don't have to run a rear light to my aux panel .. now, Forscan is a whole different beast I need to research ... I'm assuming I can use it with my MacBook Pro?
 

geoking

Outer Banks
Well-Known Member
First Name
george
Joined
Aug 2, 2020
Messages
101
Reaction score
105
Location
Huntsville,AL
Vehicle(s)
2020 GT500 , 2020 F150, 1934, 1948, 1958 , 1966
Bronco
Outer Banks
Here’s some feedback I can offer and if anyone can shed light on my questions it would be great.

I ordered and received my switch today and it took all of 3 minutes to swap it out. I also enabled all of the settings in FORscan according the spreadsheet. I don’t have lights yet (or connectors) so I can check it just yet. I’ll have connectors on Monday so perhaps I can check it next week.

In the mean time, can anyone confirm if the fog light symbol on the switch lights up when it’s functioning? It doesn’t appear like it should but other Fords I’ve had have this feature. Also, does anyone know if the symbol on the dash functions without a load from lights being installed? I didn’t get the symbol on the dash even after changing the IPS module.

Last question, the proper FORScan setting for the switch is “hardwired” correct? I don’t know what the “LIN” option refers to.

Alfie,
The fog light indicator is on your instrument panel and the images on the switch do NOT illuminate ,
Regards,
George
 

Alfie623

Badlands
Well-Known Member
First Name
Alfie
Joined
Mar 10, 2020
Messages
71
Reaction score
149
Location
Newburgh, NY
Vehicle(s)
1983 Bronco
Bronco
Badlands
I just finished reading through all 16 pages of this thread - and have to commend you guys for your ingenuity, curiosity and sleuthing! I LOVE the idea of being able to get a switch with front and rear fog lights so I don't have to run a rear light to my aux panel .. now, Forscan is a whole different beast I need to research ... I'm assuming I can use it with my MacBook Pro?
I’m also a Mac guy but I don’t like compromising it to the Windows environment. I purchased a $179 HP open box laptop from Best Buy to dedicate to this truck and FORScan. When it’s not downloading the software or a cord driver I leave it in Airplane mode to reduce risks to the outside world.
 

D2dhanover

Badlands
Well-Known Member
Joined
Feb 7, 2021
Messages
617
Reaction score
1,334
Location
Kansas City
Vehicle(s)
2021 F-150
Bronco
Badlands
Here’s some feedback I can offer and if anyone can shed light on my questions it would be great.

I ordered and received my switch today and it took all of 3 minutes to swap it out. I also enabled all of the settings in FORscan according the spreadsheet. I don’t have lights yet (or connectors) so I can check it just yet. I’ll have connectors on Monday so perhaps I can check it next week.

In the mean time, can anyone confirm if the fog light symbol on the switch lights up when it’s functioning? It doesn’t appear like it should but other Fords I’ve had have this feature. Also, does anyone know if the symbol on the dash functions without a load from lights being installed? I didn’t get the symbol on the dash even after changing the IPS module.

Last question, the proper FORScan setting for the switch is “hardwired” correct? I don’t know what the “LIN” option refers to.
The proper setting is LIN. It's Local Interconnect Network and that's how every button on the headlight switch operates. No the button itself doesn't illuminate.

You should definitely see the telltale on the dash if you enabled that correctly in the IPC regardless of lights actually being installed. This will throw a silent code however as the BCM reads the load and will put a DTC in your system for an open/short in that circuit. This is fine and won't cause any harm it just doesn't see the lights so it won't send power. You can clear this once the lights are installed since it will continue to pop up until then when you hit the button.
 

Alfie623

Badlands
Well-Known Member
First Name
Alfie
Joined
Mar 10, 2020
Messages
71
Reaction score
149
Location
Newburgh, NY
Vehicle(s)
1983 Bronco
Bronco
Badlands
The proper setting is LIN. It's Local Interconnect Network and that's how every button on the headlight switch operates. No the button itself doesn't illuminate.

You should definitely see the telltale on the dash if you enabled that correctly in the IPC regardless of lights actually being installed. This will throw a silent code however as the BCM reads the load and will put a DTC in your system for an open/short in that circuit. This is fine and won't cause any harm it just doesn't see the lights so it won't send power. You can clear this once the lights are installed since it will continue to pop up until then when you hit the button.
Awesome, thank you! I need to change that setting back to LIN and hopefully I’ll see the symbol on the dash.
 

calgecko

Badlands
Well-Known Member
First Name
Mark
Joined
Jul 21, 2020
Messages
749
Reaction score
2,260
Location
Sacramento, CA
Website
www.instagram.com
Vehicle(s)
2021 Chevy ZR2 Bison V6
Bronco
Badlands
Vehicle Showcase
3
Clubs
 
I’m also a Mac guy but I don’t like compromising it to the Windows environment. I purchased a $179 HP open box laptop from Best Buy to dedicate to this truck and FORScan. When it’s not downloading the software or a cord driver I leave it in Airplane mode to reduce risks to the outside world.
smart move... I think I may have an old Dell laptop somewhere around here that I was using for something else that didn't have Apple compatibility .. .I'll see if it still works .. no rush, .. since I still have no idea when my Bronco will be built
 

geoking

Outer Banks
Well-Known Member
First Name
george
Joined
Aug 2, 2020
Messages
101
Reaction score
105
Location
Huntsville,AL
Vehicle(s)
2020 GT500 , 2020 F150, 1934, 1948, 1958 , 1966
Bronco
Outer Banks
smart move... I think I may have an old Dell laptop somewhere around here that I was using for something else that didn't have Apple compatibility .. .I'll see if it still works .. no rush, .. since I still have no idea when my Bronco will be built

Heads up...go ahead and get your OBDII adapter on order if you haven't done so yet. I ordered mine and it has taken almost 2 weeks and just shipped. I'm going to practice on My F-150 and have been anxious to get started while waiting. smile
 

Alfie623

Badlands
Well-Known Member
First Name
Alfie
Joined
Mar 10, 2020
Messages
71
Reaction score
149
Location
Newburgh, NY
Vehicle(s)
1983 Bronco
Bronco
Badlands
Heads up to those making this change, the switch needs to be set for LIN not hardwired. That wasn’t clear to me in the instructions and I set it for the wrong setting.
 

calgecko

Badlands
Well-Known Member
First Name
Mark
Joined
Jul 21, 2020
Messages
749
Reaction score
2,260
Location
Sacramento, CA
Website
www.instagram.com
Vehicle(s)
2021 Chevy ZR2 Bison V6
Bronco
Badlands
Vehicle Showcase
3
Clubs
 

D2dhanover

Badlands
Well-Known Member
Joined
Feb 7, 2021
Messages
617
Reaction score
1,334
Location
Kansas City
Vehicle(s)
2021 F-150
Bronco
Badlands
Heads up to those making this change, the switch needs to be set for LIN not hardwired. That wasn’t clear to me in the instructions and I set it for the wrong setting.
I apologize for the original confusion. I went and checked some As-Builts and by default it was LIN from Base to First Edition so I never thought to include that as a needed change.
 

geoking

Outer Banks
Well-Known Member
First Name
george
Joined
Aug 2, 2020
Messages
101
Reaction score
105
Location
Huntsville,AL
Vehicle(s)
2020 GT500 , 2020 F150, 1934, 1948, 1958 , 1966
Bronco
Outer Banks
assuming this would do the job? it's on sale too!
https://amzn.to/3nUnhWe
yes and a great price..... someone here said it was the preferred hardware as you don't have a toggle switch to deal with. Please take note of the led light , you may need to download the drivers .( pending the led color)
 
Last edited:
Advertisement

 
Advertisement
Top